Patient Coaching
Το Patient Coach είναι η καθοδήγηση του ασθενούς και των συγγενών του, με ειδικά γνωσιακά και ψυχοθεραπευτικά μοντέλα βοηθώντας τους να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, δεξιότητες, εργαλεία και αυτοπεποίθηση, ώστε να γίνουν ενεργοί συμμετέχοντες στη φροντίδα τους, έτσι ώστε να μπορούν να επιτύχουν τους αυτοπροσδιοριζόμενους στόχους για την υγείας τους.
Η γνωστή παροιμία «Δώστε σε έναν άνθρωπο ένα ψάρι, και τρώει για μια μέρα. Διδάξτε έναν άνδρα να ψαρεύει και τρώει για μια ζωή », καταδεικνύει τη διαφορά μεταξύ της διάσωσης ενός ασθενούς και της καθοδήγησης ενός ασθενούς. Στην οξεία φροντίδα, η διάσωση έχει νόημα: χειρουργική επέμβαση για οξεία σκωληκοειδίτιδα ή αντιβιοτικά για πυελονεφρίτιδα. Στην χρόνια όμως φροντίδα, οι ασθενείς χρειάζονται τη γνώση, τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση για να συμμετάσχουν στη δική τους φροντίδα.
Το Patient Coaching, προσφέρει μια νέα προσέγγιση στην διαχείριση της ασθένειας εστιάζοντας, πέρα από την εκπαίδευση και την υποστήριξη, και στην ενθάρρυνση να αναλυθεί το εν λόγω ζητήματος υγείας και ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει στην ευημερία, τις προτεραιότητες και τους στόχους τους, ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί καλύτερα στη ζωή τους. Επίσης εστιάζει στην διαχείριση της καθημερινότητας με την ασθένεια ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό, παρέχοντας συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο συνεργασίας με τον εαυτό τους, τους άλλους αλλά και με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης.
Ο Patient Coach βοηθά τους ασθενείς να συνδέσουν την επιθυμία τους με τις δυνατότητες που έχουν, μέσα από πέντε βασικούς ρόλους:
1) παροχή υποστήριξης αυτοδιαχείρισης,
2) γεφύρωση του χάσματος μεταξύ κλινικού και ασθενούς,
3) βοήθεια πλοήγησης στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης,
4) προσφορά συναισθηματικής υποστήριξης και
5) δέσμευση – θεραπευτική σχέση
To ψυχοδυναμικό patient coaching, είναι ένα εξειδικευμένο είδος καθοδήγησης, το οποίο υιοθετεί τις ψυχοδυναμικές τεχνικές και θεωρίες. Ενδιαφέρεται να εντοπίσει και να φωτίσει όλες εκείνες τις πλευρές του ασθενούς, οι οποίες υπαγορεύονται από ασυνείδητα κίνητρα. Ο ασθενής, μέσα στην θεραπευτική σχέση με τον coach- ψυχοθεραπευτή, φέρνει και την προσωπική του ιστορία, που δεν είναι ασύνδετη από όλα όσα συμβαίνουν, τα ενδεχόμενα τραύματα του, τους μηχανισμούς άμυνας, τον ασυνείδητο νου. Ο ασθενής πέρα από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ως ολότητα, να εστιάσει στο παρελθόν του και να δείς πως αυτό συνδέεται με την τωρινή του κατάσταση. Όταν έρχεται αντιμέτωπος με την ασθένεια, ο ασθενής χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να δώσει χώρο και σημαντικότητα στα αρνητικά συναισθήματα, να τα αναγνωρίσει, να συμφιλιωθεί, να ερευνήσει τα επαναληπτικά μοτίβα συμπεριφοράς που τον εμποδίζουν να πλησιάσει τους στόχους του, που αποτελούν αντίσταση στην αλλαγή.
Ο χώρος, η συχνότητα και ο χρόνος των συνεδεριών PC, καθορίζονται και προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες της καθε μιας περίπτωσης ξεχωριστά.